هشدار دوباره شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی اردبیل

بخش خبر خوان امروز؛ ایرنا

اردبیل – ایرنا – سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با صدور اطلاعیه دوم نسبت به احتمال شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی این استان هشدار داد و خواستار اتخاذ شیوه‌های مقابله با این بیماری از سوی سیب زمینی‌کاران شد.

هشدار دوباره شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی اردبیل

به گزارش روز جمعه ایرنا، سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در اطلاعیه دوم خود اعلام کرده است که با توجه به شرایط آب و هوایی برای گسترش بیماری سفیدک دروغین سیب‌زمینی و مشاهده شیوع این بیماری در مزارع زودکاشت سیب زمینی استان، لازم است که کشاورزان مزارع خود را به صورت روزانه پایش کنند.

در این اطلاعیه تاکید شده است: سیب زمینی کاران علاوه بر بازدید روزانه مزارع خود، ضمن مراجعه به مراکز خدمات مدیریت جهاد کشاورزی تابعه و مشاوره با کارشناسان مربوطه در صورت لزوم نسبت به تهیه یکی از قارچ‌کش‌های حفاظتی و سمپاشی مزارع خود اقدام کنند.

در اطلاعیه جهاد کشاورزی استان اردبیل افزوده شده است: کشاورزان در صورت تداوم بارندگی و شرایط رطوبت حاکم در منطقه و نیز مساعد بودن شرایط آب و هوایی، برای جلوگیری از گسترش شیوع بیماری بایستی سمپاشی خود را تکرار و در صورت وقوع بارندگی بعد از انجام سمپاشی، بایستی بلافاصله بعد از قطع بارندگی مزارع خود را دوباره سمپاشی کنند.

جهاد کشاورزی استان اردبیل از سیب زمینی کاران منطقه خواسته است که اگر مزارع آنها هنوز به بیماری سفیدک دروغین آلوده نشده است، از سموم بردوفیکس به صورت ۲.۵ لیتر در هر هکتار، بردو میکسچر (مانیلو) با غلظت پنج لیتر در هر هکتار ، فسفونیک اسید با غلظت ۶ لیتر در هر هکتار ، نوردوکس (اکسید مس) به صورت یک کیلوگرم در هر هکتار ، کوپراویت (اکسی کلرور مس) به صورت سه کیلوگرم در هر هکتار ، آگریفوس به صورت ۶ لیتر در هکتار و سیازومامید (رانمن) به مقدار ۱۵ صدم لیتر در هر هکتار استفاده کنند.

در این اطلاعیه همچنین از سیب زمینی‌کاران اردبیل خواسته شده است که در صورت مشاهده علائم بیماری در مزارع خود، از سموم رزالاکسیل (متالاکسیل +مانکوزب) به مقدار سه کیلوگرم در هر هکتار، اکروبات ام.زد (دی متومورف+مانکوزب) به مقدار ۲ کیلوگرم در هر هکتار، اکویشن پرو (فاموکسادون +سیموکسانیل) به مقدار ۴۰۰ گرم در هر هکتار، پروکسانیل (پروموکارب هیدروکلراید+سیموکسانیل) به مقدار ۲.۵ لیتر در هر هکتار، اینفینیتو (پروموکارپ هیدروکلراید+فلوپیکالید) به مقدار ۱.۵ لیتر در هر هکتار، امتوکترادین+دیمتومورف (اورگو) با غلظت هفت دهم لیتر در هر هکتار و فسفونیک اسید (اگریفوس) به مقدار ۶ لیتر در هر هکتار استفاده کنند.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به برنامه‌ریزی برای کشت سیب زمینی در حدود ۲۰ هزار هکتار از اراضی استان در سال زراعی جاری اظهار کرد: برای کاشت این میزان سیب زمینی در استان حدود ۸۰ هزار تن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف می‌شود.

غفور آقایی بیان کرد: ۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را رقم آگریا و مابقی را ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا تشکیل می‌دهد.

به گزارش ایرنا، کشت سیب زمینی در ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع استان اردبیل انجام شده و کشت به روش نوین سیب زمینی با استفاده از نوار تیپ در زمین‌های زراعی دشت اردبیل که از چند سال قبل آغاز شده، در سال جاری به تنها روش کاشت این محصول تبدیل شده است.

در سال زراعی گذشته محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار و ۵۰۰ از اراضی کشاورزی استان کشت شده بود که از این اراضی حدود ۸۵۰ هزار تن محصول برداشت شد.

از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی است و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان باید به استان‌های دیگر و خارج از کشور صادر شود.

نگهداری سیب زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل به شمار می‌رود به طوری که نبود انبارها و سردخانه‌های کافی برای نگهداری این محصول در استان اردبیل بسیار مشهود است و تنها برای نگهداری ۱۰۰ هزار تن محصول سردخانه در این استان وجود دارد.

استان اردبیل سال گذشته با تولید بالغ بر ۸۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داد.

متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.

همه ساله حدود ۶۰۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استان‌های کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر می‌شود.